Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vägrade ta chef i hand – får skadestånd

Publicerad: 2018-08-16

Kvinnan fick lämna anställningsintervjun när hon vägrade ta chefen i hand. Arbetsdomstolen slår nu fast att kvinnan blev diskriminerad utifrån tro. Hon får också ett skadestånd på 40 000 kronor.

Kvinnan, som är utövande muslim, hälsade under anställningsintervjun på den aktuella chefen på tolkföretaget genom att le och lägga handen mot hjärtat. Att ta i hand med en manlig främling var enligt den 24-åriga kvinnans trosinriktning en synd.

Den manlige chefen på tolkföretaget accepterade inte den uteblivna handskakningen och avslutade intervjun.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har för kvinnans räkning drivit fallet som nu avgjorts i Arbetsdomstolen. Domstolen går på samma linje som DO. Det aktuella företaget kan, enligt DO, kräva att man hälsar på män och kvinnor på samma sätt. Däremot kan man inte kräva att hälsningen ska vara just en handskakning.

På det aktuella företaget fanns en policy om att man ska kunna ta alla, oavsett kön, i hand. Från företagets arbetsgivarorganisation har man också framhållit att majoriteten av alla muslimer tar både kvinnor och män i hand, och att det därför inte kan vara tal om diskriminering.

Arbetsdomstolen slår dock fast att företagets policy diskriminerar personer inom vissa trosinriktningar i islam där man inte får ta personer av annat kön i hand.

Två av domstolens fem ledamöter var skiljaktiga, det vill säga höll inte med om att tolkföretaget gjort sig skyldigt till diskriminering.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs hela domen på Arbetsdomstolens hemsida.

Publicerad: 2018-08-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!