Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Våld och ensamarbete vanligt i kriminalvården

Hot, våld och ensamarbete blir allt vanligare inom kriminalvården.

Publicerad: 2012-02-08

Det framgår av en ny rapport från fackförbundet Seko, som organiserar anställda inom kriminalvården.

Förra året misshandlades en ensam kvinnlig vårdare till döds av en intagen i häktet i Flemingsberg. Ensamarbete är ingen ovanlig situation, enligt Seko-rapporten. Varannan säger att det har ökat det senaste året.

Två av tre upplever att det dagligen förekommer riskfulla situationer där kriminalvårdare är ensamma med intagna på den egna arbetsplatsen. Ytterligare 20 procent uppger att det förekommer sådana situationer varje vecka.

En majoritet av medlemmarna (54 procent) har under det senaste året varit utsatt för våld eller hot om våld på arbetet. Det är en ökning med 12 procentenheter jämfört med förra året.

Enkäten har besvarats av 1 000 Seko-medlemmar inom kriminalvården.

– Det här visar att alla investeringar i larm och skalskydd inte har gjort anstalter och häkten till säkrare arbetsplatser. Vi har under många år drivit ett tydligt krav gentemot Kriminalvården, och det är att ensamarbetet måste stoppas, kommenterar Seko:s förbundsordförande Janne Rudén.

Publicerad: 2012-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!