Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Valet ändrar inget för arbetsmiljön

Valresultatet lär knappast, på kort sikt, få några konsekvenser för arbetsmiljön och arbetsrättens område. Partierna är eniga om arbetsmiljön, däremot finns det skiljelinjer kring turordningsreglerna.

Publicerad: 2010-09-21

Att Sverige nu fått ett extremt, invandrarkritiskt parti i riksdagen kommer knappast att märkas på arbetsmiljöns område. Sverigedemokraternas program innehåller inget om arbetsmiljö eller arbetsrätt. Och inget av de andra riksdagspartierna har tidigare sagt sig vilja försvaga arbetsmarknadslagstiftningen.

Däremot finns det skillnader i synen på turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, Las. Centerpartiet vill på sikt avveckla turordningsreglerna, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna vill utöka möjligheterna att göra undantag från turordningen.
Det samma gäller Sverigedemokraterna. Pressekreterare Erik Almqvist säger till tidningen Arbetarskydd att det enda partiet vill ändra på är att öka undantaget i anställningsskyddslagen från nuvarande två till fyra. (Idag kan företag med färre än tio anställda undanta två personer från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist).

Alliansens största parti, Moderaterna, har dock varit tydliga med att man inte vill göra något åt reglerna i Las.
Där har partiet också stöd av Socialdemokraterna. Av de rödgröna har Vänsterpartiet sagt att man vill avskaffa småföretagens rätt att undanta två personer, en regel som i alla fall tidigare haft Miljöpartiets stöd.

•Trolig arbetsmarknadsminister i en ny alliansregering blir moderaternas Hillevi Engström. Hon har ett förflutet som kriminalinspektör och tog över som partiets talesman i arbetsmarknadsfrågor efter förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

Publicerad: 2010-09-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!