Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Välfärdsjobb för arbetslösa

En ny åtgärd, välfärdsjobb kan bidra till högre sysselsättning. Det hävdar Konjunkturrådet i sin nya rapport Miljö, arbete och kapital.

Publicerad: 2011-01-19

Välfärdsjobb innebär att arbetslösa gör en gradvis ökande samhällsnyttig insats inom vård och omsorg som motprestation till utbetalda ersättningar.

Lars Ljungqvist, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och en av författarna framhöll att Sverige haft långvariga problem med att befolkning är undersysselsatt: 8 procent är öppet arbetslösa eller finns i åtgärder. 17 procent i arbetsför ålder 20-64 år försörjs genom olika typer av transfereringar, enligt regeringens definition av utanförskap.

– Vi är övertygade att gemene man tycker att välfärdsjobb är ett rimligt förslag och att det är viktigt att satsa på att ta hand om unga och äldre.

Det är också värdefullt för arbetslösa att vara knutna till arbetsplatser, att  delta i sociala sammanhang, få erfarenheter, och öka motivationen att söka jobb när samhället kräver motprestation för ersättning, betonade han.

Insatsen ska gradvis trappas upp, första halvåret ska den arbetslösa söka jobb på heltid, därefter välfärdsjobba 20 timmar i veckan, osv.

Välfärdsjobben ska inte konkurrera ut vanliga jobb utan handla om sådant som inte hinns med t ex personlig assistans. Det ska vara jobb med få formella förkunskapskrav.

– Det här är inget dyrt system eftersom ersättning hur som behöver betalas ut till de inblandade. Insatser som Fas 1 och 3 kan avskaffas.

I rapporten föreslås också avskaffad arbetsgivaravgift för pensionärer och lägre ingångslöner alternativt sänkta arbetsgivareavgifter för ungdomar och invandrare.

Finansminister Anders Borg, som kommenterade rapporten, var dock skeptisk till välfärdsjobb.

– Det kostar mycket pengar och i praktiken ser jobben likadana ut som de som redan erbjuds i Fas 3.

Han hade annars positiva nyheter vad gäller sysselsättningen

– 2014 tror jag på en öppen arbetslöshet under 4 procent. Vi ska tillhöra länderna med lägst arbetslöshet i Europa.

Han framhöll att Sverige har oväntat hög tillväxt för närvarande.

– Jag räknar med en BNP-ökning på 6-7 procent mot slutet av året. Sysselsättningen växer i snabb takt och inflödet till förtidspension minskar.

Publicerad: 2011-01-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!