Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vänliga störs mest i öppna kontor

Publicerad: 2015-09-16

Är du en vänlig och trevlig person får du svårt att arbeta i öppna kontorslandskap. Det är en slutsats i en ny avhandling vid Stockholms universitet.

Aram Seddigh vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, har undersökt hur olika kontorsmiljöer påverkar produktivitet och hälsa. Ett av hans rön är att stora, öppna kontorslandskap distraherar och stressar mer än andra miljöer. Minst påverkan på kognitiv stress och distraktioner upplever de anställda som har ett eget rum.

En personlighetstyp blir mer störd – den vänlige. Trevliga personer blir alltså mer distraherade i öppna kontorsmiljöer.

– Att vänliga personer störs mer skulle kunna förklaras av att det i stora kontorslandskap med mycket rörelse krävs att man står på sig, är tydlig med att uttrycka sina behov och ta hänsyn till sig själv, säger Aram Seddigh, i ett pressmeddelande.

Resultaten är dock inte entydiga. När Aram Seddigh testade de kontorsanställdas minnesförmåga visade det sig att personer som satt i enskilda rum påverkades mest av störningar. Allra bäst gick det för individer som satt i små eller medelstora kontorslandskap. En förklaring kan vara att de senare har utvecklat strategier för att kunna koncentrera sig trots störningar.

Aram Seddighs rekommendation är att det är viktigt att anpassa arbetsplatsen till vad jobbet kräver av koncentration eller kreativitet. Små kontorslandskap är att föredra framför stora och om man ska ha eget rum är det viktigt att använda det rätt, t ex genom att stänga av mobiltelefonen när man behöver vara koncentrerad.

Avhandlingen heter ”Office types, perfomance och health”.

·Nyligen presenterades en annan svensk studie om var det är mest konflikter på ett kontor.

Publicerad: 2015-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!