Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Var ödmjuk inför uppdraget”

Här är nästa kandidat i Du&jobbets tävling om Stora skyddsombudspriset 2012: Börje Lindström, huvudskyddsombud för IF Metall på Rönnskärsverken.

Publicerad: 2012-05-28

”Stort klokskap och engagemang, med stor kunskap och insikt bidragit till ständiga förbättringar och minskade olyckstal. Uthållig och prestigelös.” Det är några av de fina ord som Johnny Lindberg, arbetsmiljöingenjör på Rönnskärsverken, skrivit i sin nominering av Börje Lindström till Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2012.

– Hedrande, men det är inte bara jag som har bidragit till framgångarna. Alla bidrar och är engagerade i arbetsmiljöarbetet på Rönnskär, säger Börje Lindström.

Börje Lindström flyttade från Stockholm till Skellefteå för 32 år sedan och arbetet vid Rönnskärsverken. I slutet av 1980-talet blev han skyddsombud och 1998 huvudskyddsombud för IF Metall. Han är dessutom regionalt skyddsombud.

Sedan Börje Lindström blev huvudskyddsombud har olycksfallsfrekvensen på Rönnskärsverken sjunkit med 70 procent, från 21,4 till 6,5 olyckor per arbetstimmar. Men målsättningen är att komma ner till noll olyckor.

– Det är verkligen ett mål, inte bara en vision. Ingen ska behöva gå till jobbet på Rönnskär och riskera att råka ut för en olycka. Och vi är på god väg, säger Börje Lindström.

Företaget har arbetat medvetet med att minska olyckstalen genom att driva två stora arbetsmiljöprojekt. Först en satsning på utbildning och förändring av beteenden, och nu senast det som kallas ”Projekt Noll” – alltså inga olyckor överhuvudtaget.

Det har hänt oerhört mycket positivt genom åren med arbetsmiljön, konstaterar Börje Lindström.

– Som skyddsombud ser man konkreta förändringar av sitt arbete. Till exempel i förbättrad olycksstatistik.

Hans råd till andra skyddsombud?

– Var ödmjuk inför uppdraget. Lyssna på andra – var lyhörd. Skaffa kunskap och försök skapa ett bra arbetsklimat.

•Läs mer om Börje Lindström i kommande nummer av Du&jobbet.

Du&jobbets läsare har nominerat de sex kandidaterna till Stora skyddsombudspriset 2012. Dessa presenteras i tidningen och i september blir det omröstning på duochjobbet.se. En jury väljer ut vinnaren bland de tre som fått flest röster.

Tidigare vinnare är
•Conny Andersson, SEKO, Kockums, Karlskrona.
•Monica Hammarstrand, Vårdförbundet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
•Edip Ergül, Livs, Arla Foods, Linköping.

Tidigare nominerade till Stora skyddsombudspriset 2012:
•Jonas Persson, Transport, Helsingborg.

Publicerad: 2012-05-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!