Var sjätte jobbar vidare efter 65
Publicerad: 2018-05-17
Allt fler äldre arbetar vidare högre upp i åldrarna. Pensionerade lärare och sjuksköterskor är på flera håll räddningen för arbetsplatser som inte lyckats rekrytera nya medarbetare.
En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att sysselsättningen i åldersgruppen 55-64 år ökat från 70 till 77 procent de senaste tio åren. Även bland dem som fyllt 65 år arbetar fler, 17 procent jämfört med 11 procent för tio år sedan. Sammantaget innebär det att 125 000 fler 55-plussare är ute på arbetsmarknaden i dag.
– Vi är i ett läge där många arbetsgivare vittnar om att man inte hittar arbetskraft. Äldre är då en viktig resurs för att företag och organisationer ska fortsätta växa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Hon pekar på flera anledningar till att de äldre jobbar högre upp i åldrarna. Den goda arbetsmarknaden är en anledning. Att vi lever längre och är friskare en annan. Ett tredje skäl är att fler faktiskt måste arbeta längre för att få en god pension.
Det finns också skattemässiga vinster med att arbeta vidare. Arbetsgivaren betalar generellt inte tjänstepension efter 65-årsdagen och dessutom sänks arbetsgivaravgiften. För den enskilde som fyllt 65 har dessutom jobbskatteavdraget nyligen höjts.
Flera kommuner och landsting har också vädjat till pensionerade medarbetare att jobba ytterligare en tid.
Enligt Arbetsförmedlingens rapport är det främst högutbildade med tjänstemannajobb som arbetar vidare. Flera LO-förbund har också påpekat att det inte är rimligt med ett längre yrkesliv i vissa branscher, helt enkelt för att arbetsvillkoren sliter så hårt på kroppen.
Även om fler äldre arbetar är det samtidigt svårare att få ett nytt jobb om man blir av med jobbet i högre ålder. Bland dem som fyllt 55 år och är inskrivna på Arbetsförmedlingen har över hälften varit arbetslösa mer än ett år. Främst handlar det om personer med låg utbildning.
Subventionerade anställningar är ofta ett bra stöd i dessa fall, menar Annika Sundén, och syftar bland annat på de så kallade extratjänsterna. Detta är en subventionerad anställning som arbetsgivare inom offentlig sektor eller ideella föreningar kan använda sig av.
– En tredjedel av extratjänsterna har gått till personer över 55 år, säger Annika Sundén.
//OSCAR MAGNUSSON
Du&jobbet har skrivit mycket om äldre i arbetslivet förut bland annat i denna artikel som visade att äldre kvinnor mer sällan är sjukfrånvarande än unga män.
Publicerad: 2018-05-17
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.