Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Var sjätte kvinnlig chef riskerar sin hälsa

Kvinnliga chefer är betydligt mer stressade än sina manliga kollegor.

Publicerad: 2012-02-29

Det framgår av en undersökning från hälsoföretaget Previa, som bygger på frågor som drygt 2 000 chefer svarat på.

Enligt det stressindex som Previa ställt samman, utifrån fem frågor om stress, har 17 procent av de kvinnliga cheferna så hög stressnivå att de riskerar hälsan, mot 8 procent av männen. Alltså mer än dubbelt så stor stressrisk.

När det gäller enskilda stressymptom säger var fjärde kvinnlig chef (25 procent) att de kommer hem från arbetet fysiskt eller psykiskt uttröttade så gott som varje dag. Bland manliga chefer är det 16 procent (var sjätte).

Skillnaderna är ungefär de samma på frågan om cheferna kan koppla av tankarna på jobbet när de är lediga. Mer än var fjärde kvinnlig chef (26 procent) har svårt att göra det, att jämföra med 17 procent av de manliga cheferna.

Previa uppmanar arbetsgivare att utbilda även chefer i stressfrågor och anpassa arbetsvillkoren efter att många chefer är småbarnsföräldrar.

– En chef som saknar förmåga att hantera sin egen stress kommer inte heller att kunna vara ett bra stöd för medarbetarna, kommenterar Per Larsson, beteendevetare på Previa.

Publicerad: 2012-02-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!