Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Var sjunde sitter farligt still

Många har ett jobb där de sitter stilla. Nu visar det sig dessutom att var sjunde svensk har en stillasittande fritid också.

Publicerad: 2011-05-11

Det framgår av en rapport från Statens folkhälsoinstitut. Enligt den så har 14 procent av svenska folket en stillasittande fritid – nästan en miljon svenskar. Med det menas att de är fysiskt aktiva mindre än två timmar per vecka.

De sociala skillnaderna är stora. Andelen är störst bland socialt och ekonomiskt utsatta. De son har lång utbildning och god ekonomi är mest aktiva.

Med stillasittandet följer ökade risker för att drabbas av bl a hjärt- kärlsjukdomar och benskörhet. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är stillasittande den fjärde vanligaste orsaken till förtida död i höginkomstländer.

– I takt med att arbetslivet har förändrats så att många har stillasittande jobb blir det allt viktigare att vi rör oss i vardagen och på fritiden, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Folkhälsoinstitutet.

Ett tips från Folkhälsoinstitutet för att vi ska bli mer aktiva är att fånga rörelser i vardagen, t ex ta en promenad på lunchen.

Institutet redovisar sin sammanställning i samband med satsningen ”Ett friskare Sverige”, som pågår veckan ut.

Publicerad: 2011-05-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!