Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Var tionde anställd röker dagligen

Drygt en av tio anställa röker varje dag. Och av dem röker i sin tur fyra av tio mer än tio cigaretter om dagen.

Publicerad: 2011-03-23

Nyhet-110324

Det visar en undersökning som hälsoföretaget Previa gjort bland 55 000 anställda i hela landet.
Kvinnorna är något flitigare rökare än männen. 13 procent av kvinnorna röker mot 10 procent av männen. Allra flest rökare finns bland kvinnor över 51 år.

De män som röker gör det dock mer än kvinnliga rökare. 42 procent av de manliga rökarna röker mer än tio cigaretter per dag, jämfört med 34 procent bland kvinnorna.

– Arbetsgivare bör stötta sina medarbetare som vill sluta röka, till exempel genom att erbjuda sluta röka-program. Arbetsgivaren har nästan lika mycket som den enskilda rökaren att vinna på ett rökstopp, säger Urban Svensson, företagsläkare på Previa, i ett pressmeddelande.

Ett tips är att fråga arbetsgivaren om det finns möjlighet att delta i ett sluta röka-program via jobbet eller om du kan få stöd från en tobaksavvänjningscoach.

Previa hänvisar till undersökningar från Folkhälsoinstitutet som visar att en rökare i genomsnitt har åtta dagars längre sjukskrivning per år på grund av sin rökning. Den extra sjukfrånvaron och rökpauserna innebär att en genomsnittsrökare kostar arbetsgivaren omkring 45 000 kronor mer per år än en icke-rökare.

Publicerad: 2011-03-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!