Vår tolerans för ljud har minskat
Publicerad: 2014-11-11
Det susar, brummar och brusar runtomkring oss. Vi jagar tystnaden för att slippa de påtvingade ljuden. Men har vår omvärld blivit bullrigare med åren?
Nej, inte alls, tycker musikern Peter Bryngelsson. Han går på tvärs mot den rådande föreställningen att allt har blivit mer högljutt. Han tar tidningsredaktioner som exempel, där skrivmaskiner, teleprintrar och faxar lät mer än dagens tysta datorer. De enskilda maskinerna låter mindre överlag. I stället är det annat som stör. När maskinernas ljud minskar på våra arbetsplatser ökar klagomålen på hur våra medmänniskor låter.
– Nu retar vi oss på varandra. Kontorsytorna krymper. Min pappa hade eget skrivbord och eget rum, men det har man inte längre. Fler trängs på mindre yta och samtalen sprids mellan olika arbetslag. Det är inte det att samtalen är högljudda, snarare tvärtom: när folk pratar lägre skärper vi oss för att lyssna på vad den hemliga konversationen handlar om. Men man måste ju få låta. Vår tolerans har minskat, säger Peter Bryngelsson, som skrivit en hel bok om vår jakt på tystnaden.
Sverige är förmodligen det tystaste landet i Europa, enligt Peter Bryngelsson. Ändå fortsätter vi att jaga stillheten. Vårt behov av tystnad tror han beror på att ljuden som omger oss är för många, för obehagliga och irrelevanta eller ett uttryck för ett samhälle vi inte känner igen oss i.
– Vad vi störs av är individuellt, frånsett mobiltelefonsamtal. Att de är störande verkar vara en allmän uppfattning.
VAD TYCKER DU: Har Peter Bryngelsson rätt – har det blivit tystare med åren? Vilka ljud stör du dig på?
Läs mer om ljud och buller i Du&jobbet nr 7!
Publicerad: 2014-11-11
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.