Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Var tredje finns till hands för jobbet under semestern

Snart väntar semestertider. Men för många innebär det ingen ledighet från jobbet.

Publicerad: 2012-06-11

Enligt en ny undersökning så säger tre av tio tjänstemän att de måste vara tillgängliga för arbetet under semestern.

Det framgår av en enkät bland tjänstemän i privat sektor, som fackförbundet Unionen låtit göra. Drygt 2 200 har svarat på frågor om semester och tillgänglighet.

De främsta skälen till att behöva vara till hands under semestern är att underlätta för kollegor och att underlätta för kunder. Knappt en av fem sade att de har svårt att koppla bort jobbet under semestern.

Bland dem som behövde vara tillgängliga under semestern uppgav tre av tio att det innebär att de har mindre tid med familj och vänner. En av fem upplever att det skapar konflikter med familj och vänner. Fyra av tio vill slippa att vara tillgänglig.

– Att svara på mail, kolla av mobilen eller ta emot samtal under semestern kanske inte känns så farligt, men ska vi hålla ett helt arbetsliv är det viktigt att vi får möjlighet till ordentlig återhämtning under semestern, kommenterar Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Det är dock färre som säger att de behöver vara tillgängliga i år än i Unionens mätning förra året, 29 procent jämfört med 43 procent.

Publicerad: 2012-06-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!