Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Var tredje hör dåligt och har större risk att slås ut

Sjukskrivna med olika hörseldiagnoser löper större risk än personer med andra diagnoser att bli förtidspensionerade. Det framgår av en ny svensk studie.

Publicerad: 2011-03-14

Forskarna har följt drygt 40 000 personer i Östergötland under 12 år. De har undersökt om de som var sjukskrivna för någon hörseldiagnos beviljades förtidspension i större grad än de som var sjukfrånvarande med någon annan diagnos.

Resultatet är att risken för framtida förtidspension var mer än 40 procent större bland dem med någon hörseldiagnos än sjukskrivna med övriga diagnoser. Kvinnor med hörseldiagnos hade något större risk än män.

Hörselproblem blir allt vanligare och krymper allt länge ner i åldrarna. Det visade en annan svensk studie nyligen, Den kom fram till att män och kvinnor som utsätts för buller i arbetet har svåra hörselproblem redan innan de fyllt 40 år. Enligt en studien så säger nästan var tredje (31 procent) av den arbetande befolkningen att de har hörselskada eller tinnitus.

Den aktuella studien om hörselproblem och risk för förtidspension har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet och har publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

Publicerad: 2011-03-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!