Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan arbetsgivare planerar inte mot stress

Publicerad: 2015-10-26

Mer än hälften av arbetsplatserna saknar planer för att motverka arbetsrelaterad stress,   enligt Arbetsmiljöverket. Det gäller inte minst förskolor.

Arbetsmiljöverket har under oktober granskat 1 600 arbetsplatser under EU-kampanjen ”Friska arbetsplatser förebygger stress”. 55 procent fick krav på åtgärder.

De vanligaste bristerna är att arbetsgivarna inte tillräckligt undersökt och bedömt riskerna för att förebygga arbetsrelaterad stress. Det saknades handlingsplaner för att minska personalens påfrestningar.

Av de 510 förskolor som undersöktes fick 56 procent krav på att förbättra arbetsmiljön.

Vanliga stressorsaker hos förskolepersonalen är att det inte finns tid att möta de behov som kan finnas hos både barn och föräldrar, personalbrist samt buller.

En annan sektor med brister i arbetet mot stress är hotell och restaurang, där 65 procent av 189 arbetsplatser fick krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket.

Inom gruppen religiös verksamhet, exempelvis samfund, hade 63 procent av de 129 arbetsplatserna brister.

Bland advokat– och revisionsbyråer fanns det brister på hälften. Här är det bokslutstider och hög personalomsättning som skapar höga stresstoppar.

  • Resultatet av Arbetsmiljöverkets inspektioner redovisades på Arbetsmiljöriksdagen. Där förklarade företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att den utlovade satsningen på arbetsmiljöforskningen kan innebära att Arbetslivsinstitutet återuppstår i någon form.

Publicerad: 2015-10-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!