Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan har för mycket att göra – värst för chefer och lärare

Allt fler har alldeles för mycket att göra på jobbet och arbetsbelastningen har ökat de senaste åren.

Publicerad: 2012-06-14

Det framgår av Arbetsmiljöverkets nya rapport ”Arbetsmiljön 2011”.

Mer än varannan kvinna (55 procent) tycker att de har alldeles för mycket att göra på jobbet. Bland männen är det knappt hälften (48 procent).

Bland dem som haft samma yrke under de senaste 5 åren säger mer än varannan kvinna (53 procent) att arbetsbelastningen ökat. Bland männen är det nästan fyra av tio (39 procent) som tycker detta.  Bara var tionde kvinna och man tycker arbetsbelastningen minskat.

Mest utsatta yrken både bland kvinnor och män är lärare och chefer. Bland kvinnliga grundskollärare exempelvis är det 86 procent som tycker sig ha alldeles för mycket att göra.

Lärare och chefer är också de yrken där flest har svårigheter att sova på grund av tankar på arbetet. Hos kvinnliga gymnasielärare är det nästan hälften (47 procent) som har sådana sömnproblem. Bland män i samma yrke är det tre av tio.

•Rapporten bygger på frågor som ett representativt urval av nära 8000 förvärv årsarbetande besvarat.

Publicerad: 2012-06-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!