Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan jobbskada anmäls ej

Varje dag året om skadas 150 personer så allvarligt på arbetet att de måste uppsöka sjukhus. Men det är bara hälften som anmäler arbetsskadan. Det visar nya uppgifter som Du&jobbet kan redovisa i det nya numret.

Publicerad: 2011-09-15

Omkring 55 000 personer uppsökte under förra året akutmottagningar på sjukhus eller jourcentraler efter att ha skadat sig i sitt yrke. Det innebär 150 personer varje dag året om. Det framgår av uppgifter ur Socialstyrelsens databas över akutskador (Injury Database), som Du&jobbet beställt. Bakom uppgifterna finns det också troligen ett mörkertal, eftersom ett antal skadade går till en vårdcentral istället för akuten.

Jämför man med Arbetsmiljöverkets statistik över antalet anmälda arbetsskador 2010 får man en helt annan bild. Enligt den anmäldes under förra året 28 000 olycksfall som ledde till sjukfrånvaro.

I GS-facket, vars medlemmar inom skogs- och träbranschen tillhör de mest olycksdrabbade, är det bara 35 procent av dem som gjort sig illa på jobbet som anmält skadan.

– Det är ett stort problem att detta inte görs. Det finns en stor okunskap om hur man ska hantera arbetsskador framför allt i småföretagen, säger Lennart Gunnarsson, arbetsmiljöombudsman på GS facket.

Enligt Socialstyrelsens databas är nära 8 av 10 som skadas män. De vanligaste skadorna är att man klämmer sig, skär sig eller råkar ut för en fallolycka. Fingrar och händer är de allra vanligaste ställena på kroppen som skadas. Ögonskador är också vanliga.

Läs mer i Du&jobbet nr 7!

Publicerad: 2011-09-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!