Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan kommun försummar psykisk hälsa

Hälften av landets kommuner brister när det gäller att förebygga psykisk ohälsa bland de anställda, visar en undersökning.

Publicerad: 2013-01-24

Bara hälften av kommunerna bedriver systematiskt och förebyggande arbete för att förhindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa bland sina anställda, visar undersökningen som har gjorts av kampanjen Hjärnkoll. Sex av tio har gjort en inventering av psykisk ohälsa bland medarbetarna.
– Kommunerna, som tillsammans är en av Sveriges större arbetsgivare, bör lägga större vikt vid att arbeta systematiskt med att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll.

Med rätt åtgärder skulle många kommunanställda kunna må bättre på jobbet och undvika sjukskrivningar, enligt Hjärnkoll. I de kommuner där de utbildat chefer om psykisk ohälsa är man bättre på att ha rutiner för att fånga upp tidiga signaler på att någon inte mår bra.

Hjärnkoll är en nationell kampanj som drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH.

Publicerad: 2013-01-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!