Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan kvinnlig skådespelare sextrakasserad

Var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad. Bland kvinnliga skådespelare är det nästan varannan.

Publicerad: 2010-02-15

Det framgår av en granskning som Ekot gjort, som bygger på en enkät till medlemmar i Teaterförbundet.
Omkring 1 600 skådespelare och scenarbetare har besvarat enkäten. Var femte säger att han eller hon blivit sexuellt trakasserad. Var tredje kvinna har drabbats och värst är det bland kvinnliga skådespelare. Nästan varannan svarar ja på frågan om de blivit sexuellt trakasserade och det är vanligt att just arbetsledaren är den som trakasserar.

Enligt Arbetsmiljöverkets undersökning om arbetsmiljön i Sverige så säger 2 procent av kvinnorna och 1 procent av männen i åldern 16-64 år att de någon gång det senaste året utsatts för sexuella trakasserier från chefer eller arbetskamrater.
8 procent  av kvinnorna och 2 procent säger att de trakasserats av andra personer.
Värst drabbade är kvinnor i åldern 16-29 år, där 4 procent säger att de trakasserats sexuellt av chefer eller arbetskamrater och 16 procent av trakasserier från andra personer, t ex kunder, elever, patienter.

Publicerad: 2010-02-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!