Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan läser jobbmejl på semestern

Publicerad: 2015-06-11

Snart är det semestertider för de flesta men det betyder inte att alla blir avkopplade från jobbet. Varannan kommer exempelvis att läsa sin jobbmejl under semestern.

Det framgår av en undersökning som FTF – facket för försäkring och finans, låtit göra. I enkäten säger varannan att de läser jobbmejl under semestern. Hälften uppger att arbetsgivarens krav på tillgänglighet under semestern ökat de senaste åren. Var tredje tar inte ut mer än tre veckors sammanhängande semester.

 – Att varannan anställd kollar jobbmejlen under semestern är oroande. Semestern ska vara en frizon, inte en jour. Om man ska vara tillgänglig under sin ledighet ska det vara överenskommet mellan chef och anställd. Konsekvensen blir annars att man inte tar ut tillräckligt många veckor semester som behövs för återhämtning, kommenterar FTFs ordförande Anders Johansson.

Ungefär var femte av förbundets medlemmar, 18 procent, säger i enkäten att det som stressar de mest under semestern är att inte kunna släppa jobbet mentalt.

FTF organiserar drygt 13 400 anställda inom försäkrings- och finansbranschen, från skadereglerare via kundtjänst till banktjänstemän och jurister. Över 800 av branschens chefer är med i förbundet.

Publicerad: 2015-06-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!