Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan tillbaka i sjukförsäkringen

Vid årsskiftet utförsäkrades nära 18 000 personer efter de nya sjukreglerna. Drygt hälften är nu tillbaka i sjukförsäkringen.

Publicerad: 2010-10-14

Nyhet-101014

I januari hade nästan 18 000 personer uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och blev den första grupp som utförsäkrades.

En uppföljning som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gjort av de utförsäkrade visar att cirka 3 500 personer direkt beviljades sjuk- eller aktivitetsersättning – det som tidigare hette förtidspension – och blev kvar i sjukförsäkringen.

Men drygt 6 000 personer återvände senare till försäkringen efter att de sökt och beviljats sjukpenning eller rehabiliteringspenning. Något som man kan göra efter tre månader i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion.

Det gör att totalt 55 procent av de utförsäkrade blivit kvar eller återvänt till försäkringen.
De resterande är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. De flesta deltar i ett program med aktivitetsstöd, medan en knapp fjärdedel av de inskrivna, cirka 1 500 personer har fått någon form av jobb.

• Läs i Du&jobbet nr 8, 2010 om rehabiliteringsmodellen som får sjukskrivna tillbaka.

Publicerad: 2010-10-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!