Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan tror att mobbning är vanligt

Mobbning är vanligare på arbetsplatsen än man tidigare trott. Åtminstone bland privattjänstemän, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2013-04-05

Enligt den senaste arbetsmiljöundersökningen, Arbetsmiljön 2011, från Arbetsmiljöverket så säger nio procent, eller 425 000 personer, att de mobbats på sin arbetsplats det senaste året. Men mobbning är betydligt vanligare än så. Åtminstone bland privattjänstemän, enligt en enkät som tidningen Kollega låtit göra.

Undersökningen visar att nära fyra av tio säger att de upplevt mobbning på sin nuvarande eller tidigare arbetsplats – antingen har de drabbats själva eller sett andra bli mobbade. Bland kvinnor är det ännu vanligare. Nära hälften av har varit med om mobbning på jobbet.

Varannan privattjänsteman, 48 procent, tror att mobbning är ett vanligt inslag på svenska arbetsplatser. Var fjärde tror att mobbning är vanligare nu än för fem år sedan.

Enligt tidningens läsare kan ett tuffare klimat på arbetsmarknaden, stress samt slimmade organisationer med otydlig rollfördelning vara faktorer som spelar in. Olämpliga chefer nämns också.

Publicerad: 2013-04-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!