Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan under 25 jobbar tillfälligt

Publicerad: 2014-11-20

Antalet personer med tidsbegränsade anställningar ökar igen. Kvinnor, unga och arbetare är överrepresenterade, enligt en rapport från LO.

Både antalet personer och andelen med tillfälliga jobb ökar, enligt LO-undersökningen.

Första kvartalet i år hade 618 200 personer tillfälliga jobb, eller 15 procent av arbetskraften. Det är liknande nivå som rekordåret 2007, när 622 000 personer, motsvarande 16 procent av arbetskraften, var visstidsanställda. Efter 2007 och finanskrisen sjönk antalet anställda.

Bland kvinnor har 17 procent tillfälliga jobb, jämfört med 13 procent av männen. Bland unga under 25 år som har ett jobb är 52 procent visstidsanställda. Minst är den bland personer i åldern 55-64 år, sex procent. Var femte, 20 procent, av arbetare har en tidsbegränsad anställning, jämfört med 12 procent bland personer med tjänstemannayrke.

De otrygga jobben finns främst i sektorer som kultur nöje fritid, 45 procent, hotell, 44 procent och restaurangbranschen, 43 procent. Lägst andel tidsbegränsat anställda arbetare är det inom tillverkningsindustrin och byggbranschen, nio respektive åtta procent.

Utan fast jobb är det mycket svårt att exempelvis få bostadslån.

  • Forskning från Umeå universitet har visat att oron för jobbet gör de tillfälligt anställda sjukare.

Publicerad: 2014-11-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!