Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan ungdom anser arbetsmiljö viktigare än lön

Arbetsmiljön är en viktigare fråga än lön, arbetstid och pension för många svenskar.

Publicerad: 2010-05-03

Enligt en Sifoundersökning, besvarad av 1 000 personer, som redovisas i Göteborg-Posten, säger var tredje och nästan varannan i åldern 15-29 år att bättre arbetsmiljö är den viktigaste arbetslivsfrågan. Den är viktigare än lönen, arbetstiden och pensionsåldern, enligt enkäten.

Bland de unga är det ingen skillnad mellan vad män och kvinnor tycker. I åldersgruppen, 30-49 år, är det en betydligt större andel kvinnor än män som ser arbetsmiljön som det mest angelägna området.

Annika Härenstam, professor vid Institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till tidningen att det främst är anställda inom privata, lågavlönade serviceyrken som under senare år drabbats av sämre arbetsmiljö. Men även högutbildade inom offentlig sektor har känt av en försämring. Andelen Saco-medlemmar, många av dem just högutbildade i offentlig sektor, som pekar ut arbetsmiljö som den viktigaste frågan är också betydligt högre än andelen TCO-anslutna tjänstemän.

Publicerad: 2010-05-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!