Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varannan vill inte anställa fd sjuka

Har du varit sjukskriven är det svårt att komma tillbaka i arbetslivet. Åtminstone om man får tro en ny undersökning. Mer än hälften av arbetsgivarna är negativa till att anställa de som är eller har varit sjukskrivna.

Publicerad: 2010-09-13

Nyhet-100913

Uppgifterna har tagits fram av SCB och redovisas i en ny rapport från TCO. 56 procent av de tillfrågade arbetsgivarna säger att de är negativa eller mycket negativa till att anställa någon som varit sjukskriven från sitt arbete. Det är ungefär lika många som i tidigare undersökningar 2007 och 2009.

Än mer negativa till en anställning är arbetsgivare om en person varit långtidssjukskriven. Mest avvisande är arbetsgivare i privat sektor, där 62 procent är negativa till att anställa en sådan person. Drygt 40 procent skulle inte anställa till en tidigare långtidsarbetslös.

De nya sjukskrivningsreglerna har lett till ökade socialbidrag, anser TCO och hänvisar till uppgifter från Socialstyrelsen som anger att första kvartalet i år ökade socialbidragen med 12 procent och andra kvartalet med 8 procent jämfört med samma tid ifjol.

Enligt en enkät bland chefer i  30 kommuner som TCO gjort så säger 7 av 10 att ökningen beror på förändringarna i sjukförsäkringen. 75 procent anser att de nya a-kassereglerna lett till ökade socialbidragskostnader.

Publicerad: 2010-09-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!