Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vård och omsorg måste bedöma sina risker

Publicerad: 2014-06-17

Tre av fyra arbetsplatser inom vård och omsorg har brister i arbetsmiljön. Det visar en granskning som Arbetsmiljöverket genomfört.

Av 700 inspekterade arbetsplatser över hela landet fick över 75 procent krav på förbättringar. Arbetsmiljöverket undersökte arbetsmiljön på företag och organisationer inom hemtjänst, personlig assistens, särskilda boenden och inom sjukvården. Det är arbeten där personal måste lyfta eller förflytta patienter och brukare. Belastning är också en av de vanligaste orsakerna till anmälda arbetsskador inom dessa kvinnodominerade branscher.

Kraven som Arbetsmiljöverket ställde handlade bl a om att bedöma riskerna med att flytta patienter, t ex när de ska få hjälp in i färdtjänsttaxi, kläs på eller komma upp från sängen.

– Resultatet av insatsen visar på ett skriande behov av bättre riskbedömningar och åtgärder för att minska belastningsskadorna, kommenterar Mats Ryderheim, ansvarig för projektet om kvinnors arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket.

De arbetsplatser som hade bra arbetsmiljö och inte fick några krav hade rutiner för att göra riskbedömning, god tillgång till lyfthjälpmedel, kunniga chefer och de anställda var delaktiga i verksamheten.

Arbetsmiljöverket jämför med situationen för truckförare, ett område som domineras av männen, där det finns riktlinjer om kunskapskrav för att minska antalet olyckor. På liknande sätt bör parterna inom vård och omsorg ta fram vilka kunskaper som personalen behöver för att arbeta säkert med att flytta och lyfta patienter.

Publicerad: 2014-06-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!