Vardagen bakom krisens siffror
Vad händer på en liten ort när arbetslösheten stiger snabbt? Det var invånarna i Gislaved med om och om deras reaktioner skriver frilansjournalisterna Gunhild Wallin och Anna Öberg i den nya boken Bakom krisens siffror – Röster från Gislaved, som presenteras på Elmia Arbetsmiljö.
Publicerad: 2010-05-18
– De som blir arbetslösa har ett enda mål, att så snart som möjligt få ett nytt jobb. Att ha ett arbete är så centralt, visar våra intervjuer, säger Gunhild Wallin.
Gislaved har historiskt haft mycket låg arbetslöshet och ligger i det flitiga Gnosjöbältet.
– Folk berättar, att det räckt med att man sa högt på ICA att man söker ett nytt jobb för att erbjudandena skulle hagla över en. Men så är det alltså inte längre.
Försämringen kom snabbt, från den ena veckan till den andra hösten 08. Gislaved var en av orterna i Sverige där arbetslösheten ökade mest.
Det som är slående i Gislaved är den samarbetsanda som råder, tycker hon.
– Metalls ombudsman inbjuds till Rotary och näringslivsföreningen i Anderstorp har regelbundna aktiviteter för de arbetslösa.
Nu har situationen för de arbetslösa börjat förbättras något. Boken kan intressera såväl politiker, fackligt aktiva som den som just blivit arbetslös, hoppas hon.
Publicerad: 2010-05-18
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.