Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vårdens kvinnor mobbas mest

Publicerad: 2014-08-28

Allt fler anmäler att de mobbats på arbetsplatsen. Mest anmäler undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Mobbningen kan handla om allt från lögner, förstörd mat till klockade toabesök…

Av 11 000 anmälda arbetssjukdomar under 2013 handlade 900 om s k kränkande särbehandling av olika slag. Cirka 80 procent kommer från kvinnor.

Antalet ärenden har ökat sedan 2009, bland kvinnor är ökningen 40 procent och bland män 30 procent, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Mobbningsfallen har ökat mest inom branschen omsorg och sociala tjänster. Allra mest anmäler undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Det är kvinnodominerade branscher, och yrken där man arbetar med människor. I snitt gjordes 0,2 anmälningar per 1 000 förvärvsarbetande, i omsorg och sociala tjänster var det 0,9 per 1 000.

När Arbetsmiljöverket undersöker arbetsmiljön så säger knappt tio procent att de varit utsatta för personlig förföljelse genom elaka ord och handlingar från chefer eller arbetskamrater minst någon gång det senaste året. Andelen har legat på samma nivå under hela 2000-talet.

Några exempel på mobbningsanmälningar som Arbetsmiljöverket listat:

•Anställd anklagas för att ha stulit pajformar, tröjor, skor och glasögon samt för att ha ett förhållande med kollegas man.

•Kränkande behandling från kolleger, bl a förstöra personens mat och gömma ytterkläder.

•Mobbning genom undanhållande av information, lögnaktiga påståenden till chefer mm.

•Arbetsledare kallar underställd för nolla och tar tid på toalettbesök.

•Arbetsgivaren läser i privat kalender som anställd glömt kvar på arbetsplatsen.

•Hantera mobbning på arbetsplatsen. Lär dig metod, juridik och praktik från några av de främsta experterna på området, på Arbetsmiljöforums seminarium. 

Publicerad: 2014-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!