Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Varje morgon har vi korta möten där vi kollar läget”

– Det är otroligt viktigt med bra arbetsmiljö. När arbetstagare och arbetsgivare har en bra dialog, när kunskaper finns och allt fungerar, då blir verksamheten mer effektiv, säger Koorosh Khosravi, styrelseledamot på Sandviks Unionklubben i Gimo och i Unionen Uppland.

Publicerad: 2021-04-28

Koorosh Khosravi är stolt över den svenska partsmodellen. Foto: Marcus Svensk.

Den 28 april är det Internationella arbetsmiljödagen, en dag för att främja ett säkert och hälsosamt arbetsliv. Produktionsteknikern Koorosh Khosravi tycker att Sandvik har ett bra organiserat arbetsmiljöarbete och lyfter bland annat fram företagets arbete för att förebygga risker.

– Varje morgon har vi pulsmöten, korta möten där vi kollar av läget och pratar om arbetsförhållanden, arbetsmiljö och hälsa. De kan till exempel äga rum när det är skiftombyte. Det är cheferna som leder mötena.

Frågor som tas upp är exempelvis ifall någon observerat något riskabelt, som halt på golvet, eller om det skulle vara någon sensor på de automatiska truckarna som inte verkar fungera så bra.

– Vi har sedan system som fångar upp rapporterna. Det som är farligt åtgärdas genast. Annat hanteras på möten med bland andra chefer och skyddsombud.

Riskerna kan också handla om till exempel stress, arbetsbelastning eller oklar rollfördelning.

– OSA-föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö har bidragit till att förbättra arbetsmiljöarbetet. Den ger nya möjligheter. Frågor som till exempel kränkningar kan vara känsliga och är nog inte något man vill ta upp på ett pulsmöte, men det finns andra tillfällen, man kan till exempel tala direkt med chef eller skyddsombud.

Grunden till säker arbetsmiljö är att bedriva ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete, ta reda på vilka föreskrifter som gäller den egna verksamheten, ha skyddsombud, satsa på utbildning och lättillgänglig information, säger Koorosh Khosravi.

– Alla medarbetare här kan exempelvis söka information om vad som gäller i olika frågor på intranet.

Sandvik har även ett bra arbete mot risker på grund av covid, anser han.

– Varje vecka finns möjlighet för de anställda som vill att testa sig och få svar inom en halvtimme. Det är frivilligt. Cirka 800 personer brukar testa sig varje vecka.

Riskanalyser för gravida anställda förekommer alltid men har blivit än mer aktuellt på grund av covid.

– När en kvinna vill berätta om sin graviditet uppmanas hon alltid att ta kontakt med sin närmaste chef. Det kan till exempel handla om lyft att undvika, och nu under pandemin om extra åtgärder för att undvika smitta.

Koorosh Khosravi säger att han är stolt över den svenska partsmodellen där man bland annat samverkar om arbetsmiljö och sätter sig ned, chef och fackliga företrädare, för att diskutera och hitta lösningar.
– Vi ska vara tacksamma mot den äldre generationen som åstadkommit allt detta!

Pandemin har annars försvårat det fackliga arbetet, tycker han.

– Tidigare brukade vi till exempel ha frukost- och lunchmöten och träffas på det sättet. Det samlade många fler än de digitala möten vi har nu. Jag ser fram mot ett arbetsliv där man träffas på riktigt igen efter pandemin.

Foto: Marcus Svensk.

Publicerad: 2021-04-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!