Världen: Bara varannan kvinna lönearbetar
Hälften av världens kvinnor lönearbetar.
Publicerad: 2018-04-26
På lördag, den 28 april, är det världsarbetsmiljödagen. Du&jobbet gör ett nedslag på den globala arbetsmarknaden där det skett framsteg, men där också 2,3 miljoner personer dör varje år.
Det är alltid lätt att fastna i det man har framför näsan. Därför handlar svensk diskussion om arbetsmiljö mycket om sådant som aktivitetsbaserade kontor, stress, OSA-föreskrifter, osäkra anställningar och belastningsskador.
Men utanför Sverige, och framförallt utanför Europa, ser arbetslivet annorlunda ut. ILO, FN:s arbetslivsorgan, gör årliga summeringar av trender på den globala arbetsmarknaden. Här är några av deras resultat och framtidsspaningar:
- Den globala arbetslösheten låg stabilt på 5,6 procent under 2017. Skillnaderna mellan världsdelarna är dock stora. I Nordafrika var 11,7 procent arbetslösa medan både Nordamerika och södra Asien låg mellan fyra och fem procent. I Västeuropa var arbetslösheten 8,5 procent. I Sydamerika har arbetslösheten ökat tydligt under senare år.
- Arbetslösheten gäller lönearbete. I stora delar av världen arbetar många i hemmet eller med eget jordbruk eller står utanför arbetsmarknaden. Globalt har 48,5 procent av världens kvinnor ett lönearbete. Bland männen ligger andelen kring 75 procent.
- Antalet jobb inom jordbruk och industri minskar, servicejobben ökar. ILO ser dock inte att det skiftet i sig påverkar de generella arbetsvillkoren särskilt mycket.
- Generellt är det en åldrande arbetskraft i världen. I dag ligger snittåldern för dem som arbetar på 40 år. 2030 förväntas den vara 41 år.
- Tre av fyra personer i utvecklingsländer har det som ILO kallar utsatta eller sårbara jobb. Tidigare har andelen sjunkit, men den utvecklingen har bromsats upp sedan 2012.
- 2,3 miljoner dör varje år i jobbolyckor eller sjukdomar som orsakats av arbetet.
- 152 miljoner barn arbetar ofrivilligt. Ungefär hälften av dem i farliga miljöer. Vanligast är det i Afrika. Sedan år 2000 har dock barnarbetet i världen minskat påtagligt.
//OSCAR MAGNUSSON
Källa: ILO
Publicerad: 2018-04-26
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.