Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varning för kolnanorörens risker

Ny forskning stärker oron för hälsorisker med kolnanorör. Materialet har liknande egenskaper som asbest och kan orsaka cancer.

Publicerad: 2011-01-20

Hälsa_110120_2

Det är Sofie Högberg, vid Luleå tekniska universitet, som i en ny avhandling visar att extremt små fibrer, som kolnanorör, kan ta sig långt ner i lungorna, och kan öka risken för cancer.

– Jag har tagit fram en modell för hur fibrer rör sig i lungorna. De fibrer som har störst sannolikhet att ta sig långt ner är de med en diameter som är en vanlig storlek för kolnanorör, förklarar Sofie Högberg.

Nanoteknik används allt flitigare och finns nu i över 1 000 produkter på marknaden. Nanopartiklar som formas som tuber kallas kolnanorör. De har goda egenskaper, är ett lätt och starkt material. Men de extremt små partiklarna kan samtidigt innebära en hälsorisk när de andas in: från arbetsmiljön vid produktion och bearbetning, till effekter för konsumenterna vid hanteringen av produkterna.

Tidigare studier på möss har visat att kolnanorör kan ge upphov till mesoteliom, en dödlig form av cancer, som hittills förknippats med asbest. Kolnanorör har också i stor utsträckning liknande egenskaper som asbestfibrer

Publicerad: 2011-01-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!