Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Varning för nanotekniken

Den nya nanotekniken innebär stora möjligheter, men kan också riskera hälsa och miljö. Kolnanorör har samma egenskaper som asbest.

Publicerad: 2010-10-19

Allt fler produkter innehåller nanomaterial, små partiklar på en miljarddels meter. De finns i sådant som kosmetika, solskyddsprodukter, livsmedelsförpackningar, badmintonracketar och cykelramar.

Problemet är att forskarna inte vet hur skadligt nanomaterial är. Det finns flera djurstudier som tyder på att det kan ha skadliga effekter på människa och miljö. Det gäller framför allt kolnanorör, ett material som är både lättare och starkare än stål. Studier har visat att det har stora likheter med asbestfibrer.

– Det är en stor farhåga att kolnanorör skulle ha samma skadliga egenskaper som asbestfiber. Frågan är också om de kan ge upphov till cancer. När man krymper material till nanoskalan förändrar man deras egenskaper och vi har fortfarande inget bra grepp om vilka egenskaper som leder till skadliga effekter, säger Bengt Fadeel, docent vid Karolinska Institutet.

Kolnanorör väntas användas allt mer inom elektronik, materialteknik och medicin. Därmed kommer allt fler att utsättas för kolnanorör i arbetslivet.

Arbetsmiljöverket arbetar med en kunskapsöversikt om kolnanorör som ska presenteras under 2010. Den kan innebära att det blir aktuellt med särskilda gränsvärden på området eller andra föreskrifter.

På lördag anordnar Karolinska Institutet ett seminarium med internationella forskare om nanoteknikens risker, där de senaste rönen presenteras.

Publicerad: 2010-10-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!