Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vart tredje fall av diskriminering sker på jobbet

Allt fler anmäler diskriminering i arbetslivet. Det framgår av ny statistik från diskrimineringsombudsmannen, DO.

Publicerad: 2010-02-24

Det var den 1 januari 2009 som de fyra tidigare ombudsmännen mot diskriminering slogs ihop till en myndighet: diskrimineringsombudsmannen.
Under detta första år har DO fått in drygt 2 500 anmälningar.  Nästan 900 handlade om diskriminerig inom arbetslivet, vilket är en ökning med nästan 50 procent jämfört med 2008. Könsfördelningen när de gäller diskriminering i arbetslivet är ungefär jämn mellan kvinnor och män.
Anmälningarna rör främst diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet och kön.
Under året har sammanlagt 267 anmälningar om åldersdiskriminering inkommit till myndigheten. Anmärkningsvärt mycket, enligt DO. Ärendena belyser äldre arbetstagares svårigheter att behålla en plats på arbetsmarknaden.
Även personer med funktionshinder har svårigheter, liksom även gravida som inte har en fast anställning.
Att antalet anmälningar har ökat är förväntat, enligt DO Katri Linna. Dels ändrades lagstiftningen 1 januari ifjol och dels har fler blivit medvetna om sina rättigheter.

Publicerad: 2010-02-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!