”Vi behöver få upp luxtalet”
DAGSLJUS Hur ska vi överleva vintermörkret? Forskaren Arne Lowden vet. Han har skrivit en bok om vikten av ljus och hur vi ska få tillräckligt av det.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-12-10
Vad är problemet med för lite ljus?
– Den mörka årstiden kan ge en slags jetlag på hemmaplan. När vi får i oss för lite dagsljus påverkas vår dygnsrytm. När rytmen inte riktigt stämmer överens med soldygnet uppstår en sorts dygnsrytmisk stress där vi blir segare och känner mindre energi. Det försämrar vår återhämtning. Balansen av olika typer av signalämnen som till exempel serotonin och melatonin i hjärnan blir också påverkad.
– I våra studier i arbetslivet har vi sett att ungefär 50 procent anger att de känner mer besvär med trötthet, nedstämdhet, energibrist under den mörka årstiden.
Vilken sorts ljus är viktigt och hur mycket behöver vi?
– Vi behöver en daglig dos av ganska starkt ljus, gärna över 1000 lux, av ett ljus som innehåller blå våglängder. Det får vi när vi går ut i dagsljus men också med ljusterapilampa. Det är olika för olika individer hur mycket som behövs men mellan en halvtimme till en och en halv timme per dag. Och bäst är att få ljuset på morgonen eller förmiddagen. Inomhus kommer ljuset ofta inte upp i mer än 50 till 200 lux och det ljuset är inte tillräckligt för att styra vår biologi.
– Tyvärr har vi inget sug efter ljus såsom vi har ett hungersug så vi vet inte vårt eget bästa.
Hur står det generellt till med ljuset på våra arbetsplatser?
– Vi behöver få upp luxtalet och har för lite biologiskt aktivt ljus, alltså ljus som innehåller blå våglängder. Vi har också för mycket bländande armaturer.
– Jag tycker att okunskapen om ljus är rätt stor. Framför allt bland chefer. Man tycker att ingen har dött av för lite ljus och varför ska vi satsa pengar på det här? Men ljuset bidrar till att sänka stress och stärker vårt arbetsfokus. Ju längre man vistas i dagsljus och ju starkare ljus man får inomhus på dagen desto bättre sömn, mer pigghet och mindre depressiva symptom får man, visar forskning.
Vad kan arbetsplatsen göra för att öka ljusintaget för personalen?
– Vi måste skaffa mer makt över vilken typ av belysning som någon, elektrikern oftast, bestämmer att det ska vara. Satsa på en ljusrond på arbetsplatsen. Fråga er vad ni kan göra hos er för att förbättra belysningen. Väg också in personalens välbefinnande, inte bara synergonomi. Se till att man släpper in dagsljuset. Ha inte solfilm på fönstren. Reservera plats för morgontrötta vid fönster. Oftast är det de morgonpigga som alltid får välja fönsterplats på de aktivitetsbaserade kontoren. Men det är de morgontrötta som behöver det mest. De är en riskgrupp.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.