Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

’’Vi borde få lära oss mer om personlig skyddsutrustning’’

SKYDDA Alexander Lindholm, 19 år, går första året på den fyraåriga utbildningen till sjökapten på Linnéuniversitet i Kalmar. Han tycker att äldre borde föregå med gott exempel när det gäller personlig skyddsutrustning.

Publicerad: 2022-06-20

Alexander Lindholm tycker att rederierna borde utgå från att de som är nya i branschen inte kan något om skyddsutrustning. Foto: Kristina Wirén

”När jag var ute på praktik hade jag ett visir som både var smutsigt och slitet. Det var svårt att se riktigt bra och det gjorde att arbetet tog längre tid. Visir används bland annat när man sprutlackerar med antirostmedel som är frätande. Jag har också använt andningsmask. Den täckte både näsa och mun och det blev rejält svettigt.

Skydden är inte alltid så bekväma, men jag skulle inte låta bli att använda dem. Jag accepterade att det var obekvämt eftersom jag vill skydda mig själv.

På utbildningen borde vi få lära oss mer om personlig skyddsutrustning och rederierna borde informera mera. Man borde gå igenom vilka skydd som ska användas när man går igenom själva arbetsuppgiften. Rederierna borde utgå från att vi inte kan något alls. Nu fick jag ta eget initiativ.

Men det har fungerat väl med information om gasmätarna. De används för att mäta syrehalten som kan sjunka i stängda utrymmen. Det kanske har fungerat för att det har hänt allvarliga olyckor.

Jag upplever inte att skyddsutrustning är något man pratar så mycket om och jag tror inte att skydden alltid används. Vissa, som har arbetat länge i yrket, verkar mena att de vet hur de arbetar säkert utan och då också mer effektivt. Men jag tycker att de äldre borde föregå med gott exempel.

Skydden finns ju där för att det är farligt utan. Det pratas om att det finns en machokultur och att det påverkar användandet, men jag tror att det håller på att ändras. Jag tror mer att det handlar om att skydden sinkar.

Det kommer också in många yngre i branschen och de tänker annorlunda.

I framtiden tror jag att skyddsutrustningen kommer att användas mer och att diskussioner om fördelar och nackdelar blir en större del av samtalen ombord.”

//KARIN NILSSON

Läs mer om varför personligskyddsutrustning inte används:
”Det skaver och trycker”

Foto: Kristina Wirén

Publicerad: 2022-06-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!