Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vi jobbar helst i eget rum trots landskapstrender

Publicerad: 2015-03-18

Drygt hälften, 52 procent, av svenskarna vill ha ett eget rum på sitt kontor. Bara sju procent vill sitta i öppet landskap, enligt en ny undersökning.

En trend i kontorsmiljöer som uppmärksammas allt mer är så kallade flexkontor eller aktivitetsbaserade kontor, utan någon fast arbetsplats. Fortfarande är dock kontoren med egna rum den vanligaste typen. Det är också där vi trivs allra bäst, enligt en ny undersökning.

Drygt 3 000 svenskar som sade att de kan utföra en del av sina uppgifter vid ett skrivbord fick frågan om var de helst ville jobba. För 52 procent är favoritplatsen på kontoret i ett eget rum. 16 procent föredrog ett större rum med 2-6 personer, medan 12 procent ville jobba i ett hemmakontor. Sju procent gillade öppet kontorslandskap och bara tre procent ville helst jobba på kontoret i en loungeliknande miljö med fåtöljer.

Uppgifterna kommer från arbetslivspanelen Manpower Work Life. Av den framgår också att lite mer än hälften av de tillfrågade jobbar hemifrån minst en gång under en typisk månad. Bland chefer är det tre av fyra som gör det. De flesta ägnar 1-5 timmar per vecka åt att jobba hemma.

En majoritet känner sig mer effektiva i hemmet än på kontoret. Det ses som den största fördelen med att jobba hemifrån. Nackdelen är främst avsaknaden av det sociala småpratet och att få information – man känner sig lätt utanför, enligt undersökningen.

  • Läs mer i kommande nummer av Du&jobbet om aktivitetsbaserade kontor.

Publicerad: 2015-03-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!