Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vi mår sämst mörka eftermiddagar

Hur vi uppfattar vår egen hälsa varierar med årstiderna. Mest stressade är vi på vintereftermiddagarna.

Publicerad: 2010-11-10

I novembermörkret är det lätt att känna sig deppad och få negativa tankar. Vi kanske också känner oss sjukare. Många aspekter av hälsa och sociala relationer varierar nämligen med årstider.

I en ny dansk/svensk studie har forskarna undersökt årstidsvariationerna. 24 friska män och kvinnor fick svara på ett frågeformulär, en arbetsdag per månad under ett års tid. De fick berätta om de hade olika symptom och hur de mådde.

Resultatet är att nivåerna av stress var högre under vintern och tidigt på våren, men bara på eftermiddagen – inte morgon eller kväll. Vissa hälsoproblem var också större på vintern. Personerna hade svårare att koncentrera sig och mindes sämre.

För forskare kan de årstidsvarierande svaren bli ett problem, om de bygger sina rön på enkäter där individer får skatta sin egen hälsa.

Publicerad: 2010-11-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!