Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vi måste tänka nytt om skyddsombuden

Publicerad: 2017-10-18

Släpp skyddsombudens koppling till facken och ersätt de regionala skyddsombuden med oberoende arbetsmiljörådgivare. Svenskt Näringsliv anser att vi måste tänka nytt i arbetsmiljöarbetet.

I går släppte Svenskt Näringsliv rapporten ”Dags att tänka nytt” där man diskuterar hur arbetsmiljöarbetet fungerar i dag, och specifikt tar upp facken och de regionala skyddsombudens roll.

I rapporten kommer man med ett antal förslag och frågeställningar, som man medger är kontroversiella, men som man anser är för viktiga för att inte diskutera.

Ett av förslagen är att de fackliga organisationerna på en arbetsplats inte ska ha förtur till att välja skyddsombud. ”Det regelverk som ger facken företräde att utse skyddsombud, i praktiken endast egna medlemmar, trots att de kanske bara står för en liten del av medarbetarna framstår som allt mer otidsenligt”, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv i en debattartikel.

Organisationen menar också att nuvarande system med regionala skyddsombud (för arbetsplatser som saknar lokala skyddsombud) inte fungerar väl. Många blandar exempelvis samman rollen som skyddsombud med att vara medlemsvärvare för den fackliga organisationen, anser man. De regionala skyddsombudens roll liknar ibland också närmast en myndighet, fortsätter Svenskt Näringsliv. Istället för regionala skyddsombud vill man se oberoende arbetsmiljörådgivare som exempelvis kan lyda under Arbetsmiljöverket.

Företrädare för flera fackliga organisationer är mycket kritiska till förslaget. Läs exempelvis LO:s synpunkter här.

Du&jobbet kommer att skriva mer utförligt om det omdiskuterade förslaget i nästa nummer, 7/17. Läs mer där.

Publicerad: 2017-10-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!