Vi ska köra på som om det inte pågick en pandemi
Många lärare är oroliga för att smittas av coronaviruset. ”Det känns som man gjort mycket anpassningar för andra yrkesgrupper, men för lärare i grundskolan har det inte varit några större förändringar”, säger huvudskyddsombudet Sebastian Hautamäki.
Publicerad: 2020-08-18
I veckan öppnar landets skolor. För gymnasielärare och -elever sker det dessutom efter en speciell vår där undervisningen skedde digitalt.
Men även om många lärare längtar tillbaka till skolan är många också oroliga inför höststarten. Sebastian Hautamäki är högstadielärare samt huvudskyddsombud i Växjö kommun. Han berättar att många lärare hör av sig med oro både för egen och för närståendes hälsa.
– Det handlar ofta om klassrum med 25-30 elever. Det går inte att åstadkomma social distansering i en sådan miljö. Det känns som lärarna bara ska köra på som om det inte pågick en pandemi.
Han berättar också att många lärare i hans kommun, Växjö, har haft förberedelsedagar inför skolstarten där man samlat 60-70 personer för föreläsningar med små möjligheter till social distansering. Dessutom har man blandat personal från olika skolor. Tar man pandemin på allvar bör man inte anordna den sortens föreläsningar just nu, menar han.
Sebastian Hautamäki har förståelse för att det inte är lätt att corona-anpassa en verksamhet där det är många människor på begränsade ytor. Men han upplever ändå att det på många håll saknas tillräckliga planer för hur man ska möta virushotet i skolorna.
Bland annat menar han att man i detta läge inte bör hålla fast vid förtroendetiden (att minst 35 timmar av lärares veckoarbetstid på 45 timmar) ska göras på skolan. Låt lärare göra för- och efterarbete hemma så länge pandemin pågår, menar han. Sådant som APT-samlingar med all skolpersonal kan man också undvika den kommande tiden, tycker han.
En del skolor i kommunen har sådana möten digitalt, fortfarande med lärarna på plats i skolan, men utspridda i olika lokaler.
– Alla små insatser man gör är ju bra, säger Sebastian Hautamäki.
Inför skolstarten är det många frågor som diskuteras kopplat till coronaviruset. Trängseln i kollektivtrafiken är en sådan fråga. Arbetsbelastningen om man som lärare både ska ha fysisk undervisning och digital undervisning är en annan farhåga som många tar upp.
Lärarnas Riksförbund driver också frågan om att lärare i riskgrupper ska få möjlighet att arbeta hemma. Om det inte fungerar ska man kunna få ”skälig ersättning” fast man är hemma, menar facket.
Regeringen beslutade i somras att införa förebyggande sjukpenning för personer som är i riskgrupp för covid-19 och som inte kan utföra sitt arbete hemifrån. Denna ersättning kan dock inte sökas förrän i slutet av augusti, men då kan man söka retroaktivt från den 1 juli.
Eftersom det kommer att dröja innan det blir klart om man har rätt till förebyggande sjukpenning skriver arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på sin hemsida att arbetsgivare därför bör ha en ”generös syn på ledighet om arbetsanpassningar inte kan göras”. Tills vidare handlar det dock om tjänstledighet utan lön.
Utgångsläget inför hösten är som sagt att skolorna ska erbjuda undervisning på plats. Men det finns också möjligheter för enskilda skolor och huvudmän att hitta egna lösningar för att minska risken för smittspridning.
Det har man exempelvis gjort i Göteborg. Stadens gymnasier kommer inte att ha någon undervisning i skollokalerna innan klockan nio för att minska risken för trängseln på kollektivtrafiken.
Eleverna kommer också att ha en del av undervisningen på distans för att minska trängseln i skolan. De teoretiska programmen ska ha högst 60 procent av eleverna på skolan samtidigt. För yrkesprogrammen får max 80 procent av eleverna vara på plats på samma gång.
//OSCAR MAGNUSSON
Publicerad: 2020-08-18
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.