Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vi trivs sämre på jobbet

Vi har blivit mindre nöjda med våra arbetsplatser, visar en ny undersökning. De regionala skillnaderna är betydande och konjunkturen tros ha påverkat resultatet.

Publicerad: 2010-07-19

I Västsverige är det mer utmärkande än i övriga landet –  vi vantrivs allt mer på våra arbetsplatser. Skillnaderna är inte stora sedan förra året, men ändå statistiskt signifikanta.
Att siffrorna är särskilt låga i Västsverige tyder på att konjunkturen har haft en betydelse för resultatet, enligt SKI (Svenskt kvalitetsindex) som har genomfört undersökningen.
4 000 personer har fått svara på frågor om hur de upplever bland annat organisation, ledning och arbetsförhållanden. Betygen har minskat på alla dessa områden.

Undersökningen visar också att den offentliga sektorns attraktionskraft har minskat, dvs hur attraktiv man finner att en arbetsplats är och om man vill rekommendera den till någon annan.
Detta kommenterades av SKL (Sveriges kommuner och landsting) direkt efter att undersökningen presenterats.
– Det här är något som vi kommer att jobba med. Vi kommer lägga stor vikt på ledarskapsutbildning och också med att öka kunskapen om sektorn och marknadsföra den, sa Britt-Inger Kajnäs, chef för SKL:s arbetslivsenhet.

I undersökningen ställdes också frågor om vilka faktorer som har betydelse för nöjdheten på jobbet. Några av dem var: att ens kompetens tas tillvara, att man kan påverka arbetsuppgifterna och att lönen står i proportion till den insats man gör på sitt jobb.

Läs mer om undersökningen och se presentationsmaterialet som visades torsdagen den 8 juli i Almedalen.

Publicerad: 2010-07-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!