Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Viktigt kolla sömnproblem hos förare

Var fjärde buss- och spårvagnsförare känner sig trött på dagarna, vilket kan påverka säkerheten.

Publicerad: 2010-04-26

Det framgår av en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Doktoranden Mahssa Karimi har studerat sömnstörningar bland 116 buss- och spårvagnsförare vid Göteborgs spårvägar. Var fjärde lider av uttalad dagtrötthet och var femte har sömnapné, det vill säga andningsuppehåll i sömnen som kan leda till stor trötthet och koncentrationssvårigheter.

Förare med sömnapné har i tidigare studer visat ha en klar ökad olycksfallsrisk på grund av sömnigheten. Yrkesförarna har inte självmant uppsökt sjukvården för att få hjälp, men när de i undersökningen fick behandling så blev det en klar förbättring.

Enligt Mahssa Karimi visar studien att det är viktigt att systematiskt undersöka yrkeschaufförer och andra säkerhetsklassade yrkesgrupper för att kunna behandla eventuella sömnstörningar.

Undersökningen redovisades vid den nyligen avslutade sömnmedicinska årskongressen i Göteborg.

Publicerad: 2010-04-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!