Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Viktigt med bekväm skyddsutrustning

Publicerad: 2019-04-18

Det sker en skada var 30:e minut på svenska byggarbetsplatser. Så har det varit ett antal år, inga större förbättringar har skett. Skydda har nu gjort en studie av hur byggarbetare och skyddsombud uppfattar säkerheten i byggbranschen.

Några resultat: Varannan byggarbetare använder inte sin personliga skyddsutrustning fullt ut. Framför allt på mindre byggföretag och bland dem som saknar utbildning om utrustningen eller tycker att den känns opraktisk.

De vanligaste skälen för att inte använda den är enligt byggarbetarna, att de inte ser några större risker med att låta bli och att det är jobbigt att bära med den.

Skyddsombuden har svaga mandat, enligt studien Säker arbetsplats, en rapport om attityder till och användning av personligt skydd i byggbranschen. En av fyra upplever att de kan påverka sin organisation. Det finns tydliga luckor i byggbranschens säkerhetsarbete.

Leverantörer av personlig skyddsutrustning måste göra det enklare att välja rätt skydd utifrån riskerna. Det behövs mer vägledande kommunikation och köphjälp i butikerna, där de mindre bolagen ofta köper sin utrustning.

Producenterna behöver ha större fokus på användaren än på produkternas egenskaper. Att skydden känns bekväma är viktigt för att de ska användas under hela arbetspasset.

Valet av skyddsutrustning styrs, enligt byggarbetare bl a av funktionalitet, användarvänlighet och passform, men också av rekommendationer och skyddsklassning.

Några råd för bättre säkerhet ur rapporten:

  • Utbilda användaren.
  • Se till att rätt utrustning används.
  • Läs bruksanvisningen.
  • Kontrollera skyddsutrustningen regelbundet.
  • Låt användarna få prova för att få rätt passform.

521 webbintervjuer har gjorts med byggarbetare och 202 telefonintervjuer med skyddsombud.

Publicerad: 2019-04-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!