Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vilken är den bästa arbetsmiljöprodukten?

Sju produkter går vidare i Du&jobbets tävling om bästa produkt för arbetsmiljö och personligt skydd. Det handlar om en svetsmanschett, en skyddshandske, en ögondusch, en visirhjälm, två skyddsskor och en trådlös mus.

Publicerad: 2012-09-10

På arbetslivsdagen WorkingLife den 17 oktober 2012 uppmärksammas de tävlande och priserna delas ut.

Röstningen är nu avslutad!

GER SMIDIGARE SVETSNING

Svetshandske/manschett Worksafe Weld 20, Procurator

Svetshandske/manschett Worksafe Weld 20, Procurator

Vad är poängen? Produkten monteras på svetsverktyget och skyddar från såväl stänk och svetsloppor som värme, vind, kyla och väta. Tanken är mindre belastning, man kan arbeta smidigare med tunn handske. Svetskabeln löper inuti manschetten och svetsaren behöver inte hålla lika hårt i verktyget.

Juryns kommentar: Nytänkande på ett angeläget område.

DÄMPAR OLIKA OM MAN STÅR ELLER GÅR

Skyddsko JALAS 3010 Zenit, Ejendals

Skyddsko JALAS 3010 Zenit, Ejendals

Vad är poängen? Lågsko med ny teknik för stötdämpning. Sulan får olika hårdhet beroende på om man står eller går. Skon är tänkt för de flesta arbetsmiljöer. Den är tillverkad i nubuckläder, yttersulan i materialet RPU, för att få den mjuk och greppsäker.

Juryns kommentar: Intressant med annorlunda sätt att dämpa stötar.

SKYDDAR BÅDA ÖGONEN

Mobil ögondusch, Plum Duo, Plum A/S

Mobil ögondusch, Plum Duo, Plum A/S

Vad är poängen? Det går att skölja båda ögonen samtidigt, och ha nära till hands eftersom ögonduschen är flyttbar. Ögonkoppen är utformad så att det ska gå lätt att hålla ögonen öppna. Avsedd för alla arbetsplatser där det finns risk för ögonolyckor med främmande ämnen eller syror och baser.

Juryns kommentar: Viktigt att man kan skölja båda ögonen, berör många.

SKYDDAR HELA HUVUDET

Visirhjälm SR 580, Sundström Safety AB

Visirhjälm SR 580, Sundström Safety AB

Vad är poängen? Hjälm kombinerad med visir som kan kopplas till fläkt och då även fungerar som godkänt andningsskydd. Den går också att använda ihop med hörselskydd. Tänkt för bygg eller tunga branscher som gruv-, stål-, eller metallindustri.

Juryns kommentar: Ger helhetskydd, stort användningsområde.

DUBBARNA KAN FÄLLAS UT

Skyddssko Sievi Spike, Sievi

Skyddssko Sievi Spike, Sievi

Vad är poängen? Skyddar mot halka, dubbar kan fällas ut vid behov genom att vrida på en nyckel som sitter bakom klacken, skorna behöver inte tas av. När man går inomhus vrider man tillbaka dubbarna så att golvet inte skadas. Skon finns även med tåhätta och spiktrampsskydd.

Juryns kommentar: Intressant med ett lättanvänt halkskydd.

SKYDDAR MOT JOBBETS KEMIKALIER

Kemskyddshandsken Suvachem från KCL, Honeywell Safety Products

Kemskyddshandsken Suvachem från KCL, Honeywell Safety Products

Vad är poängen? Handsken ska skydda mot alla de kemikalier som används kommersiellt och 80 procent av alla kända kemikalier. Materialet är uppbyggt i lager. Man slipper alltså byte mellan olika handskar när man hanterar olika kemikalier. Den lanseras hösten 2012 och är avsedd för alla som jobbar inom området.

Juryns kommentar: Bra att slippa hålla reda på vilken handske som skyddar mot vad.

MUSEN HÄRMAR EN PENNA

Penclic Mouse R2, Penclic

Penclic Mouse R2, Penclic

Vad är poängen? Trådlös datormus som uppför sig och ser ut som en penna, syftet är att förebygga musarm och ge bra precision. Användaren får en avslappnad arbetsställning, penngreppet ska motverka spänningar i arm, axel och nacke. Målgrupp är personer som vill förebygga musarm eller har behov av hög precision, t ex inom design, foto, arkitektur.

Juryns kommentar: Nytänkande lösning som berör många användare.

Jury

Juryn, som består av Jan Enqvist, Du&jobbets produktredaktör, Kaj Frick, professor em, Ghazal Voghoui, VD för branschföreningen BPS, Torben Vincentsen, projektledare på Arbetsmiljöverket samt Eva Berlin, chefredaktör på tidningen Du&jobbet, har bland insända bidrag valt ut sju produkter som går till andra omgången.

Bland kriterierna: grad av nytänkande och att produkten löser ett problem som antingen är allvarligt eller berör många.

Kort om WorkingLife

WorkingLife är Sveriges viktigaste arbetslivsdag för skyddsombud, chefer, arbetsledare, förtroendevalda, arbetsmiljöspecialister, forskare, politiker, media, opinionsbildare. Helt enkelt alla som på något sätt jobbar med arbetslivsrelaterade frågor. Besök WorkingLife på www.workinglife.se.

Publicerad: 2012-09-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!