Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vilket skyddsombud vinner?

För fjärde gången lyfter Du&jobbet fram duktiga skyddsombud som nominerats av våra läsare. Först ut är Jonas Persson, Transport i Helsingborg.

Publicerad: 2012-05-14

”Han peppar och stöttar oss 66 skyddsombud i avdelningen. Uppmuntrar oss när vi kör fast och tappar gnistan. Han är helt enkelt ett mycket bra stöd för oss”.

Så motiverar skyddsombudet Veronicha Pettersson sin nominering av Jonas Persson, regionalt skyddsombud för Transports avdelning 14, Helsingborg, till Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2012.

– Jag blir rörd, men egentligen är det avdelningens alla skyddsombud som borde få priset! kommenterar Jonas Persson.

Avd 14 har sina lokaler i ett industriområde i Helsingborg. Förbundet organiserar en rad olika yrkesgrupper, lastbilschaufförer, terminalarbetare, taxiförare, parkeringsvakter, väktare m fl.

Du för beröm för ditt stöd till skyddsombuden. Hur gör du?

– Jag försöker finnas till hands. De kan ringa mig närsomhelst. Om jag inte vet finns ett fantastiskt nätverk med de övriga regionala skyddsombuden. Mejlar jag iväg en fråga har jag svar inom en halvtimme. Det är trettiosex väldigt kunniga personer.

Jonas Persson har varit regionalt skyddsombud i åtta år och dessförinnan skyddsombud i sex. Han är tjänstledig från sitt arbete på transportföretaget DSV Road.

– Det har blivit tuffare och svårare att rekrytera ombud. Folk är rädda om sitt jobb och vill inte vara den som gnäller. Stöttningen från arbetskamrater kan vara dålig. Skyddsombudet får höra: ”det här får du ta tag i”. När de sedan gör det och chefen kommer dit kan folk backa och säga ”nej, det finns inget problem”. Då står skyddsombudet ensamt.

Skyddsombudet behöver vara lite av en eldsjäl. Men det är väldigt tillfredsställande också! säger Jonas Persson.

Vilket råd skulle du ge ett nytt skyddsombud?

– Var dig själv. Var lyhörd och dra inte för snabba slutsatser. Och ta hjälp av andra.

Vad är viktigast för arbetsmiljöarbetet?

– Att få till samverkan med ledningen, har du en bra chef kan det fungera riktigt bra.

•Läs mer om Jonas Persson i kommande nummer av Du&jobbet.

Det är läsarna som nominerar de sex kandidaterna till Stora skyddsombudspriset. Dessa presenteras i Du&jobbet och i september blir det omröstning på duochjobbet.se. En jury väljer ut vinnaren bland de tre som fått flest röster.

Tidigare pristagare är
Conny Andersson, SEKO, Kockums, Karlskrona.
•Monica Hammarstrand, Vårdförbundet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
•Edip Ergül, Livs, Arla Foods, Linköping.

Publicerad: 2012-05-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!