Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vilsammare om partnern finns i annan bransch

Par som arbetar i samma bransch har störst problem att få ihop arbete och fritid.

Publicerad: 2012-01-19

Det framgår av en ny studie från universitetet i Bedfordshire, England. Forskarna har frågat ett antal anställda med akademiska yrken som antingen hade en partner med ett liknande arbete eller var ihop med en person som jobbade i en helt annan bransch. Paren fick svara på frågor om hur många timmar de arbetade, hur engagerade de var i jobbet och hur de fick ihop balansen mellan arbete och privatliv.

Resultatet är att paren som hade liknande yrken hade mer problem med jobb och fritid, de arbetade längre och satsade hårdare på jobbet, än de par där man arbetade i olika branscher.

Professor Gail Kinman som lett studien säger att allt fler par har samma yrken, framför allt gäller det i utbildningssektorn. Studien visar att det faktum att du har ett liknande jobb som din partner gör att frågor som rör arbetet ”spiller över” på fritiden. Men det finns också bevis för att ha en partner som arbetar i samma bransch kan vara en fördel. Det ökar förståelsen för respektive arbetsvillkor och man kan få ökat stöd när det blir stressigt på jobbet.

Vem gifter sig med vem, vilka är de vanligaste yrkesparen? Kolla Du&jobbets lista i nr 9/08.

• Jobben där man skiljer sig mest? Se Du&jobbets lista i nr 10/09.

Publicerad: 2012-01-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!