Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Visselblåsare ska få bättre skydd

Fler än i dag ska omfattas av skyddet för visselblåsare och det ska bli tydligare hur man gör för att rapportera om missförhållanden på jobbet. En ny lag ska ersätta dagens visselblåsarlag.

Publicerad: 2021-05-21

Det ska bli lättare att anmäla missförhållanden anonymt. Foto: Pricilla Du Preez/Unsplash

Regeringen föreslår en ny lag om rapportering av missförhållanden som gäller i all privat och offentlig verksamhet. Det ska bli tydligare hur man gör för att visselblåsa och det ska införas särskilda system för att göra det. Det ska bli lagstadgat att kunna rapportera anonymt.

Verksamheter med minst 50 anställda måste införa interna kanaler där det går att slå larm. Myndigheter ska ha funktioner som gör det möjligt att visselblåsa externt.

Inte bara anställda omfattas av det förstärkta skyddet utan även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, de som ingår i förvaltnings- och ledningsorgan samt aktieägare verksamma i bolaget.

Lagen utgår från EU:s visselblåsardirektiv och föreslås träda i kraft den 17 december 2021.

Sedan tidigare gäller efterforskningsförbud för offentliganställda, vilket betyder att det är förbjudet att ta reda på vem som lämnat information till media. Även den nuvarande visselblåsarlagen förbjuder arbetsgivare att bestraffa anställda som larmar om missförhållanden.

//ANN PATMALNIEKS

Du&jobbet har tidigare skrivit om att larma anonymt till Arbetsmiljöverket

Foto: Pricilla Du Preez/Unsplash

Publicerad: 2021-05-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!