Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Visstidsanställda får stärkt skydd

Efter kritik från EU föreslår nu regeringen en skärpning av Lagen om anställningsskydd (LAS). Arbetsgivarens möjlighet att missbruka reglerna om visstidsanställning begränsas.

Publicerad: 2011-07-15

Det var i juli 2007 som den nya anställningsformen allmän visstidsanställning infördes. TCO ansåg att regeländringen öppnade för missbruk – arbetsgivaren kunde stapla tillfälliga anställningar på varandra istället för att ge arbetstagaren fast jobb.

TCO anmälde frågan till EU-kommissionen, som gick på fackets linje. Kommissionen kritiserade regeringen för att inte ha genomfört EU:s visstidsdirektiv, och hotade att gå till domstol om inte reglerna skärptes.

Regeringen håller inte med om att anställningsformen missbrukas, men föreslår ändå en ändring av LAS. Den som i mer än två år har gått på olika former av tillfälliga anställningar hos samma arbetsgivare ska kunna gå till domstol och begära en tillsvidareanställning. Om domstolen finner att arbetsgivaren har varaktigt behov av arbetskraft ska arbetstagaren få fast jobb.

Publicerad: 2011-07-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!