Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Yrkena där det är vanligast att jobba efter 65

Publicerad: 2014-02-06

Du&jobbet kan för första gången presentera listan över yrkena med störst andel 65-74-åringar. Konsthantverkare toppar. I fysiskt tunga jobb är det däremot få som håller efter 65. Lägst ligger industrirobotoperatörer.

Omkring 106 000 personer över 65 år har fortfarande en anställning. För första gången kan Du&jobbet, med hjälp av uppgifter från SCB, presentera en lista över anställda i åldern 65-74 år och vilka yrken de har.

Resultatet visar att det är stora skillnader mellan yrkesgrupper.

De som fortsätter att jobba är sådana med fria yrken, som konsthantverkare (17,3 procent av alla i yrkesgruppen är över 65 år). Och framför allt är de högutbildade. Bland yrkena med störst andel utövare i åldern 65-74 år finns chefer (10,4 procent), präster (10,3 procent), direktörer (7,3 procent), politiker (7,2 procent)och läkare (7 procent).

I andra änden av skalan finns många yrken med fysiskt tunga arbetsmiljöer. Där är det få som fortsätter efter 65 år. Det gäller t ex maskinoperatörer och montörer (0,8 procent), men här finns också andra grupper med slitsamma arbetsmiljöer, som köks- och restaurangbiträden, där färre än 1 procent av alla i yrket är över 65 år.

•Läs mer i Du&jobbet nr 1!

Anställda, 65-74 år. Andel av samtliga (16-74 år) i resp yrke.

Publicerad: 2014-02-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!