Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Yrkena som pendlar mest

Allt fler pendlar till jobbet, chefer och akademiker allra mest och vanligast är att ta bilen. Det framgår av nya uppgifter som Du&jobbet kan redovisa i det nya numret.

Publicerad: 2011-08-18

Var tredje anställd svensk (cirka 1, 3 miljoner personer) pendlar i jobbet. Det visar uppgifter från SCB:s yrkesregister som Du&jobbet har beställt. En pendlare är en person som har sin arbetsplats i en annan kommun än bostaden.

De vanligaste pendlaryrkena är sådana som utmärker sig genom att själva arbetet också innebär att resa – grupper inom sjöfart och flyg. Branscher där man kan vara borta flera veckor i stöten.
Om man däremot ser till dem som reser till en fast arbetsplats är det vanligast bland människor i karriären: chefer i olika befattningar och andra med höga positioner. Där pendlar mer än hälften. En högre andel pendlare är högutbildade akademiker – jämfört med övriga förvärvsarbetande.

Arbetspendlingen har ökat stadigt varje år sedan 1993 (plus 5, 4 procentenheter), i takt med den ökade rörligheten på arbetsmarknaden. De flesta pendlare är män och åker bil.

Olika forskarstudier, som Du&jobbet redovisar, visar att pendlandet sliter på relationer och har negativa effekter på hälsa och miljö. Det är dessutom det allra tråkigaste vi vet.

Läs mer i Du&jobbet nr 6!

Andelen pendlare i yrket:

Publicerad: 2011-08-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!