Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Yrkeselever utsätts för stora risker

Skolorna har dålig koll på arbetsmiljön vid de yrkesinriktade programmen på gymnasiet. Mer än nio av tio skolor, som Arbetsmiljöverket inspekterat, saknade rutiner för att bedöma olycksrisker.

Publicerad: 2011-06-14

Arbetsmiljöverket granskade 50 gymnasieskolor i Västsverige med yrkesinriktade program och deras förebyggande arbetet för elevernas arbetsmiljö.   Bara fyra undgick anmärkningar. Totalt ställdes 115 krav. I ett fall lade Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud.

– Ett anmärkningsvärt dåligt resultat, som innebär att eleverna utsätts för risker som kan och ska förebyggas, säger Pernilla Niia, biträdande distriktschef vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Ungefär hälften av gymnasieeleverna i Sverige går på yrkesförberedande linjer, som t ex bygg, el, hotell- och restaurang, där 15 veckors praktik på en arbetsplats ingår.

Elever utsätts för stora risker under sin praktik. Arbetsmiljöverkets statistik visar att antalet anmälda olyckor från gymnasiernas yrkespraktik ökade under fjolåret, från tidigare år då de legat kring 90 per år till 120 olyckor. Skador av maskiner, transportutrustning och handverktyg samt av djur var de vanligaste.

Arbetsmiljöverkets inspektioner visar att skolledning och lärare saknar både tid och kunskap om arbetsmiljön för de praktiska momenten i utbildningen. Inspektioner av skolornas byggprogram ska nu genomföras i hela landet.

Publicerad: 2011-06-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!