Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Yrkesutbildade har stor chans till jobb

Publicerad: 2018-09-03

Civilingenjörer och sjuksköterskor är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Journalister och finansanalytiker har sämre utsikter.

Det råder fortfarande högtryck på arbetsmarknaden. Det finns stora chanser att få jobb inom tre av fyra yrken.

Det framgår av Arbetsförmedlingens nya prognoser för 200 yrken. Sökande med minst gymnasieutbildning har i regel goda utsikter. Arbetsgivare inom både offentlig och privat sektor har svårt att rekrytera personal.

Bäst chanser till jobb har bl a civilingenjörer, förskollärare, sjuksköterskor, läkare, lärare  och IT-specialister. Även fordonsmekaniker, undersköterskor, elektriker, svetsare, chaufförer och byggnadsarbetare är eftertraktade.

Det finns dock yrken med krav på utbildning där möjligheterna att få jobb är betydligt sämre. Det gäller bl a banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.

Generellt spelar dock utbildning roll. Exempelvis har  butikssäljare, telefonister, bensinstationspersonal  och vaktmästare svårare att få jobb.

Det råder alltså konkurrens om sk enkla jobb. På Arbetsförmedlingen har både antalet och andelen som saknar gymnasieutbildning ökat. I oktober 2017 hade hälften av de 127 000 arbetslösa med förgymnasial utbildning mindre än 9-årig grundskola. De flesta var födda utanför Europa, enligt Arbetslöshetsrapporten 2018.

Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen, kommenterar i ett pressmeddelande:

”Det är stor brist på kvalificerad arbetskraft. För i stort sett alla jobb krävs någon form av utbildning. Om du har en gymnasie- eller högskoleutbildning är chansen för en säker och stadig etablering på arbetsmarknaden betydligt större.”

Publicerad: 2018-09-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!